1) Promovarea conceptului de produse alimentare sigure, accesibile şi optimizate nutrițional:
- Optimizarea parametrilor de proces;
- Obţinerea unor produse alimentare noi;
- Aplicaţii tehnologice ale unor noi metode de creştere a termenului de valabilitate al alimentelor;
- Valorificarea compușilor biologic activi obţinuţi prin diferite metode de extracţie;
- Valorificarea subproduselor din industria alimentară;
- Aplicarea unor tehnologii de procesare minimă pentru obţinerea produselor noi;
- Reformularea compoziţiei alimentelor în vederea creșterii funcționalității și a valorii nutriționale;
- Ambalarea în atmosferă modificată şi utilizarea unor materiale noi pentru ambalarea alimentelor;
- Cercetări de piaţă privind impactul unor produse alimentare asupra consumatorilor.
2) Implementarea proceselor biotehnologice în industria alimentară:
- Tehnologii de bioprocesare cu implicații în știința alimentelor și biotehnologie;
- Culturi starter și procese fermentative (design, control, modelare și simulare);
- Studiul tribioticelor (prebiotice, probiotice și postbiotice);
- Separări moleculare, obținerea și caracterizarea compușilor bioactivi;
- Studiul comportamentului biomoleculelor prin tehnici avansate bazate pe modelare moleculară;
- Inginerie genetică cu implicații în biotehnologie și știința alimentelor;
- Bioremediere, biodepoluare și biovalorificarea deșeurilor;
- Procese de bioconversie.
3) Expertiza, controlul calității și a inocuității alimentelor:
- Evaluarea calităţii şi a siguranţei alimentelor;
- Expertize tehnice în industria alimentară;
- Asigurarea şi supravegherea calităţii şi a siguranţei alimentelor la producător;
- Consultanţă în vederea implementării programelor de management al calităţii şi a siguranţei alimentelor (SR EN ISO 22000:2005, Sistemul HACCP) și managementul calității în laboratoarele de încercări (ISO 17025);
- Instruirea personalului privind principiile de managementul calităţii, a siguranţei alimentelor și managementul calităţii totale;
- Colaborarea cu organismele naţionale responsabile pentru siguranţa alimentelor şi protecţia consumatorilor, în scopul monitorizării şi supravegherii calităţii alimentelor, prevenirea consumului de alimente falsificate şi/sau contaminate, analiza riscurilor;
- Integrarea în cadrul unor programe naţionale şi internaţionale de monitorizare a calităţii şi siguranţei alimentelor conform legislaţiei Uniunii Europene;
- Extinderea capacității de evaluare a conformității, în acord cu noi metode analitice de investigare, asigurare şi monitorizare a calităţii şi siguranţei alimentelor.