Centrul Integrat de Cercetare, Expertiză si Transfer Tehnologic în Industria Alimentară (BioAliment-TehnIA)

1) Promovarea conceptului de produse alimentare sigure, accesibile şi optimizate nutrițional:

  • Optimizarea parametrilor de proces;
  • Obţinerea unor produse alimentare noi;
  • Aplicaţii tehnologice ale unor noi metode de creştere a termenului de valabilitate al alimentelor;
  • Valorificarea compușilor biologic activi obţinuţi prin diferite metode de extracţie;
  • Valorificarea subproduselor din industria alimentară;
  • Aplicarea unor tehnologii de procesare minimă pentru obţinerea produselor noi;
  • Reformularea compoziţiei alimentelor în vederea creșterii funcționalității și a valorii nutriționale;
  • Ambalarea în atmosferă modificată şi utilizarea unor materiale noi pentru ambalarea alimentelor;
  • Cercetări de piaţă privind impactul unor produse alimentare asupra consumatorilor.

2) Implementarea proceselor biotehnologice în industria alimentară:

  • Tehnologii de bioprocesare cu implicații în știința alimentelor și biotehnologie;
  • Culturi starter și procese fermentative (design, control, modelare și simulare);
  • Studiul tribioticelor (prebiotice, probiotice și postbiotice);
  • Separări moleculare, obținerea și caracterizarea compușilor bioactivi;
  • Studiul comportamentului biomoleculelor prin tehnici avansate bazate pe modelare moleculară;
  • Inginerie genetică cu implicații în biotehnologie și știința alimentelor;
  • Bioremediere, biodepoluare și biovalorificarea deșeurilor;
  • Procese de bioconversie.

3) Expertiza, controlul calității și a inocuității alimentelor:

  • Evaluarea calităţii şi a siguranţei alimentelor;
  • Expertize tehnice în industria alimentară;
  • Asigurarea şi supravegherea calităţii şi a siguranţei alimentelor la producător;
  • Consultanţă în vederea implementării programelor de management al calităţii şi a siguranţei alimentelor (SR EN ISO 22000:2005, Sistemul HACCP) și managementul calității în laboratoarele de încercări (ISO 17025);
  • Instruirea personalului privind principiile de managementul calităţii, a siguranţei alimentelor și managementul calităţii totale;
  • Colaborarea cu organismele naţionale responsabile pentru siguranţa alimentelor şi protecţia consumatorilor, în scopul monitorizării şi supravegherii calităţii alimentelor, prevenirea consumului de alimente falsificate şi/sau contaminate, analiza riscurilor;
  • Integrarea în cadrul unor programe naţionale şi internaţionale de monitorizare a calităţii şi siguranţei alimentelor conform legislaţiei Uniunii Europene;
  • Extinderea capacității de evaluare a conformității, în acord cu noi metode analitice de investigare, asigurare şi monitorizare a calităţii şi siguranţei alimentelor.